Σελίδες

Thessaloniki video tour

26/8/16

Όταν οι γονείς είναι υπερβολικά αυστηροί με το παιδί




Η πειθαρχία είναι απαραίτητη, αλλά μέχρι ενός σημείου. Αν τα όρια ξεπεραστούν, τότε οι γονείς δίνουν κακό παράδειγμα και δημιουργούν πάσης...
φύσεως προβλήματα στα παιδιά τους.

Η υπερβολική προσκόλληση των γονιών στην πειθαρχία, αναπόφευκτα προκαλεί φόβο στο παιδί που αναγκάζεται να υπακούσει, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι υπερβολικά σχολαστικό από μέρους τους. Το ακόμα χειρότερο είναι πως τα επόμενα χρόνια θα επιδιώκει να προκαλεί φόβο στους φίλους του για να επιβληθεί.
Ακόμα και για το πιο απλό λάθος ή παράλειψη, η τιμωρία είναι δεδομένη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη νιώθει το παιδί αποδεκτό από τους γονείς του και να μην μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις και τις δυνατότητές του ούτε ως ενήλικος.
Από τη στιγμή που οι γονείς δε δίνουν την εντύπωση ότι είναι σύμμαχοι του παιδιού, εκείνο αισθάνεται πως παλεύει μόνο του με τα προβλήματά του. Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τη συναισθηματική και ψυχική αποξένωση των γονιών με το παιδί!
Όταν ένα παιδί έχει υπερβολικά αυστηρούς γονείς, μαθαίνει να υπακούει στον ισχυρό, χωρίς να εξετάζει αν έχει δίκιο ή λογική αυτό που προσπαθεί να του επιβάλλει. Ένα μείγμα φόβου και έλλειψης κριτικής σκέψης δηλαδή!
Το παιδί μαθαίνει να είναι υπόδειγμα ευπρέπειας όταν είναι παρόντες οι γονείς του και, όταν ξεφεύγει από την προσοχή τους, δεν έχει πρόβλημα να φέρεται όπως ακριβώς νιώθει.
Ορισμένες φορές, η υπερβολική πειθαρχία συνεπάγεται έναν υπέρ του δέοντος αντιδραστικό έφηβο, ο οποίος έχει θέματα στη συνύπαρξή του με άλλους ανθρώπους.
Όπως εύκολα μπορείτε να συμπεράνετε από τα παραπάνω, η υπερβολική πειθαρχία δεν έχει θέση στην ανατροφή του παιδιού. Φροντίστε να αντιληφθείτε από νωρίς τα όρια έτσι ώστε να μεγαλώσετε ένα παιδί με συναισθηματική ισορροπία.