Σελίδες

Thessaloniki video tour

26/8/16

Συνεχίζονται οι έρευνες τα συντρίμμια στην Ιταλία - Στους 268 ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών




Τους 268 έφτασαν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ που συντάραξε την κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης...
Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να δίνουν μάχη με το χρόνο και τα ερείπια σε πόλεις και χωριά που έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί από τη δόνηση.

Δεκάδες διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά «χτενίζουν» τα βουνά από μπάζα και συντρίμμια αναζητώντας ίχνη επιζώντων ενώ γερανοί εργάζονται ασταμάτητα απομακρύνοντας κομμάτια και ερείπια από τα κτήρια που κατέρρευσαν.

«Πολλοί άνθρωποι είναι σαν κι εμένα, χάσαμε τα πάντα. Όμως το ότι ζήσαμε σημαίνει πως πρέπει να προχωρήσουμε», δήλωσε η 45χρονη Alessandra Cioni που σώθηκε βγαίνοντας μόνη της έξω από το γκρεμισμένο σπίτι της. «Εμείς σωθήκαμε, τόσοι άλλοι δεν βρίσκονται πια στη ζωή», είπε ξεσπώντας σε δάκρυα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέ Ρέντσι δεσμεύτηκε για την ανοικοδόμηση των σπιτιών που ισοπεδώθηκαν αλλά και για την ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας στη χώρα. «Θέλουμε αυτές οι κοινότητες να έχουν μέλλον, όχι μόνο αναμνήσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Ρώμη.

Ισχυρός μετασεισμός το απόγευμα της Πέμπτης ανάγκασε τους διασώστες να απομακρυνθούν  από τα σημεία των ερευνών καθώς άρχισαν να πέφτουν πέτρες από το ήδη πληγωμένο καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Αυγουστίνου- εκκλησία του 15ου αιώνα- στο Αματρίτσε.

Τουλάχιστον 200 από τα θύματα προέρχονται από το Αματρίτσε που 'ήταν γεμάτο επισκέπτες ενόψει του 50ου ετήσιου φεστιβάλ του, αυτό το Σαββατοκύριακο. Μεταξύ των νεκρών πιστεύεται πως είναι πέντε Ρουμάνοι, ένας Ισπανός, ένας Καναδός και αρκετοί ακόμα ξένοι.

Ο προσωρινός, επίσημος, απολογισμός των θυμάτων από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είναι 268 νεκροί, αλλά συνεχίζουν να εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε τις επόμενες ώρες και να ξεπεράσει τους 300.