Σελίδες

29/9/15

Πώς αντιμετωπίζονται οι πέτρες στη χολή;


Η εμφάνιση πετρών στη χολή δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο. Εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες χωρίς σαφή αιτιολογία και τις περισσότερες φορές ταλαιπωρεί τους ασθένείς με οξείς πόνους. Πώς γίνεται, όμως, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό;

Γράφει ο Διευθυντής Χειρουργός της Ευρωκλινικής Αθηνών, Νικόλαος Φινοκαλιώτης

Τι είναι η χολολιθίαση;

Χολολιθίαση σημαίνει ύπαρξη λίθων στην χοληδόχο κύστη.  Η χοληδόχος κύστη είναι προσκολλημένη στην κάτω επιφάνεια του ήπατος και σκοπό έχει τη συλλογή της χολής, την οποία στην συνέχεια ρίχνει, σαν σταγονόμετρο, στο 12δάκτυλο προκειμένου να βοηθήσει την πέψη των τροφών.



Η χοληδόχος κύστη


Η χοληδόχος κύστη

Σ’ ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, εντός της χοληδόχου κύστης δημιουργούνται λίθοι των οποίων η γενεσιουργός αιτία δεν είναι πάντοτε γνωστή. Αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο των κληρονομικών παθήσεων, εν τούτοις έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη χολολίθων σε άτομα της ίδιας οικογένειας μεταξύ των γενεών.

Ποια είναι τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται;

Η χολολιθίαση εκδηλώνεται με οξύ πόνο (ηπατικός κωλικός) στο άνω μέρος της κοιλίας ο οποίος πολλές φορές επεκτείνεται στην δεξιά οσφυϊκή χώρα ή στην δεξιά ωμοπλάτη, ενώ εκδηλώνεται και με την εμφάνιση δυσπεψίας. Ο πόνος αυτός δίνει την αίσθηση ότι προέρχεται από το στομάχι γι’ αυτό ο ασθενής τον αντιμετωπίζει με κάποιο παυσίπονο ή σπασμολυτικό.

Αρκετές φορές όμως πιθανόν να μην υπάρχουν συμπτώματα, (σιωπηροί χολόλιθοι) και να διαγιγνώσκεται τυχαία στην πορεία ενός check up μετά από ένα echo άνω κοιλίας. Ούτως η άλλως, όμως, ένας οξύς κοιλιακός πόνος τύπου κωλικού, δηλαδή με εξάρσεις και υφέσεις, θα πρέπει να ελέγχεται αν προέρχεται από την χοληδόχο κύστη, το στομάχι, το έντερο, το πάγκρεας ή τον δεξιό νεφρό.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η χολολιθίαση;

Επιπλοκές της χολολιθίασης είναι η οξεία χολοκυστίτις ο αποφρακτικός ίκτερος και ενίοτε η οξεία παγκρεατίτις. Οι επιπλοκές της χολολιθίασης και ειδικά η οξεία παγκρεατίτις είναι ιδιαίτερα βαρείας πρόγνωσης και απειλούν ακόμα και τη ζωή του ασθενούς.

Πώς αντιμετωπίζεται η χολολιθίαση;

Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι αμιγώς χειρουργική. Από το έτος 1992 η θεραπεία εκλογής είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή η οποία εκτελείται μέσα από τέσσερις μικρές τομές (0,5-1cm) με την βοήθεια λαπαροσκοπίου - το οποίο μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλίας στο Μonitor το οποίο βλέπουμε και χειρουργούμε.



Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο;

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι τα εξής:

1.Η ελαχιστοποίηση του πόνου

2.Το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

3.Η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς

4.Το σύντομο ξεπέρασμα του εγχειρητικού stress το οποίο διαρκεί 5 ημέρες σε αντίθεση με την ανοιχτή μέθοδο που το αντίστοιχο διάστημα είναι 18-20 ημέρες.

Έτσι, ο ασθενής δύναται να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του μετά από 8 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ανοιχτής ή λαπαροσκοπικής επεμβάσεως, η χοληδόχος κύστη αφαιρείται.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την επέμβαση;

Συνιστάται προσοχή στους ασθενείς που πάσχουν από χολολιθίαση. Να χειρουργούνται σε ήρεμη φάση και όχι σε οξεία γιατί τα ποσοστά επιτυχούς έκβασης της εγχείρησης είναι σημαντικά καλύτερα στην πρώτη περίπτωση.  Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από την διάγνωση της χολολιθίασης μέχρι ο ασθενής να οδηγηθεί στο χειρουργείο η αποφυγή λιπαρών ουσιών είναι επιβεβλημένη, ειδικά αν έχει προηγηθεί ηπατικός κωλικός. AdTech Ad