ένα παγωτό σε μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα (και όχι μόνο!).
Κι εκεί που περιμένει κανείς με ανυπομονησία να φάει το παγωτό του,
συνήθως η πρώτη (και κυρίως λαίμαργη) μπουκιά... καταλήγει σε έντονο
πονοκέφαλο.
Αυτό που στην καθημερινότητα αποκαλούμε ως «πάγωμα του εγκεφάλου», έχει
και επιστημονική ονομασία: sphenopalatine ganglioneuralgia. Ένα παγωμένο
ποτό μπορεί να επιφέρει το ίδιο δυσάρεστο αποτέλεσμα, από το οποίο
σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε να με ένα απλό τέχνασμα.
Η Διεθνής Ένωση για τον Πονοκέφαλο (International Headache Society)
περιγράφει την κατάσταση αυτή ως «πονοκέφαλο που προέρχεται από την
κατάποση ή εισπνοή ενός ψυχρού ερεθίσματος». Οι ειδικοί προειδοποιούν,
ότι η κατάποση θρυμματισμένου πάγου είναι ο πιθανότερος τρόπος πρόκλησης
του έντονου πονοκεφάλου, που αισθάνεται κανείς σα «μαχαιριά» στο
μέτωπο.
Ωστόσο, η αίσθηση αυτή μπορεί να προκληθεί ακόμη κι αν τρώει κανείς το
παγωτό του αργά. Το «πάγωμα του εγκεφάλου», όπως αναφέρει δημοσίευμα της
Daily Mail, προκαλείται από παγωμένες στερεές ή υγρές τροφές, οι οποίες
ακουμπούν τον ουρανίσκο στο στόμα ή στο πίσω τοίχωμα του φάρυγγα. Ο Dr
Jorge Serrador, ερευνητής καρδιαγγειακής στην ιατρική σχολή του
Χάρβαρντ, πιστεύει ότι ο πόνος προκαλείται από την απότομη αύξηση της
ροής του αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, η απότομη αύξηση της ροής του αίματος
προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργώντας το αίσθημα
ενός πολύ έντονου πόνου. Ο πόνος προκαλείται από την αύξηση της πίεσης
και υποχωρεί όταν τα αγγεία περιορίζονται ξανά στο φυσιολογικό τους
μέγεθος.
Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, ο Dr Dwayne Godwin, νευροεπιστήμονας
στο ιατρικό κέντρο Wake Forest Baptist Medical Centre, πιστεύει ότι ο
μοναδικός τρόπος για να σταματήσει κανείς τον πόνο αυτό είναι... να μην
τρώει ή πίνει παγωμένες τροφές και να επιτρέπει στον οργανισμό του να
προσαρμόζεται στις εναλλαγές θερμοκρασίας των τροφίμων που καταναλώνει.