Σελίδες

Thessaloniki video tour

24/6/15

Απιστία: Τα συναισθήματα μετά την προδοσία

Αναγνώστριά μας ρωτά: 
Γεια σας ειμαι 31 και το πρόβλημά μου είναι ότι χώρισα πριν 4 μήνες γιατί ο πρώην μου δε με αγαπούσε και δεν με έβλεπε σοβαρά και με απατούσε. Όμως δεν μπορώ να το ξεπεράσω και δε θέλω να κάνω ά;λλη σχέση γιατί φοβάμαι μην περάσω πάλι τα ίδια. Νιώθω απογοήτευση και ότι δεν με αγάπησε κανένας από τους πρώην μου και ότι τα έδωσα όλα και πήρα πόνο. 
Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος, Ναυσικά Βράιλα 

Ναυσικά Βράιλα
O χωρισμός είναι μια κατάσταση στην οποία ο καθένας τη βιώνει διαφορετικά ανάλογα με τη σχέση , την εμπειρία του , την ηλικία του και άλλους παράγοντες που συμβάλουν ανάλογα με τη προσωπική του ιστορία.Δε παύει όμως να είναι μια απώλεια, μια σχέση τελειώνει,ένας από τους δυο φεύγει ή και οι δύο άρα ο καθένας περνάει από στάδια του πένθους και της απώλειας. Ιδιαίτερα αυτός που έμεινε πίσω.Περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων όπως λύπηθυμόαπελπισίαενοχέςφόβο. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να παρουσιάσει ένα διαφορετικό συνδυασμό συναισθημάτων και  συχνά σωματικών ενοχλή-σεων.
Αρχικά σε ένα πρώτο στάδιο υπάρχει η άρνηση, νιώθουμε τόσο σοκαρισμένοι από αυτήν τη ματαίωση, που δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε το γεγονός του χωρισμού. 

Ακολουθεί ο θυμός, η Διαπραγμάτευση (τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά) διαφορετική έκβαση για τη σχέση, μας ταλανίζουν και μας δημιουργούν ενοχές αλλά και πιθανόν φόβους για τις επόμενες σχέσεις. Στη συνέχεια έρχεται η  Θλίψη Όταν φτάσει στο σημείο το άτομο να αντιληφθεί ότι τελικά η σχέση αυτή δεν υπάρχει πλέον, οδηγείται στη θλίψη. 

Και τέλος στην Αποδοχή 
Μέσα από τη θλίψη αντιλαμβανόμαστε κάποια στιγμή ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε παρακάτω και να μπορέσουμε να χαρούμε και πάλι, ακόμα και αν οι πληγές δεν έχουν κλείσει οριστικά. 
Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και μάλιστα αναμενόμενο και επιθυμητό μετά από μια έντονη ερωτική απογοήτευση. Στην περίπτωση, όμως, που φτάσει σε ακραίο βαθμό υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει όταν τα οδυνηρά συναισθήματα είναι εξαιρετικά έντονα, καθημερινά, διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από δύο εβδομάδες) και έχουν επιπτώσεις στις καθημερινές μας λειτουργίες όπως στη διάθεσή μας, τη διατροφή, τον ύπνο, τις σκέψεις μας, την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας ή τη συμπεριφορά μας, δημιουργώντας έτσι δυσλειτουργίες. Τα στάδια αυτά από άτομο σε άτομο διαφέρουν ως προς το διάστημα  την ένταση και την διάρκεια. Ωστόσο στη περίπτωση που φτάνει το άτομο σε σημείο για αρκετούς μήνες να νιώθει ότι δε μπορεί να ανταποκρίνεται σε δραστηριότητες της καθημερινότητας όπως πριν ή να αναπτύσσει φοβίες συνιστάται να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.