
Αποφασίστε όταν είναι μικρά. Αν είναι δυνατόν, μην περιμένετε να αποφασίσετε ποια θα είναι η στάση σας, για τα χρήματα που θα δίνετε στο παιδί σας, μέχρι να είναι πλέον έφηβο και να σας ζητά μετρητά για να πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο. Είναι κάτι που πρέπει να το ξεκινήσετε όταν το παιδί είναι μικρό.
Ο γονέας πρέπει να καθορίσει, όταν το παιδί του είναι σε νεαρή ηλικία, εάν πρόκειται απλά να του δίνει χρήματα γενικά, ένα σταθερό επίδομα ή θα απαιτήσει (από τον έφηβο πια) να κερδίσει δικά του χρήματα. Ο γονέας πρέπει να έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του τι ακολουθεί, αλλιώς θα αλλάζει συνεχώς στάση, προκαλώντας σύγχυση στο έφηβο παιδί του.
Τόσο μικρό όσο προσχολικής ηλικίας; Γιατί όχι. Τα 3χρονα ή τα 5χρονα μπορούν να παίρνουν 1-2 ευρώ κάθε εβδομάδα, αν π.χ. συμπεριφέρονται καλά.
Αποφύγετε “το δικαιούμαι”. Η λέξη “δικαίωμα” και μόνο, κάνει κάθε μαμά να δυσανασχετεί, σκεπτόμενη ότι το παιδί της μία ημέρα μπορεί να περιμένει χρήματα απλά και μόνο επειδή, του… τα οφείλετε. Πώς μπορείτε να το αποφύγετε; Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι τα χρήματα δεν είναι δωρεάν. “Κερδίζουν” χρήματα με το να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν. Συνδέοντας το χαρτζιλίκι του παιδιού με μικροδουλειές του σπιτιού, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τον έλεγχο των δαπανών, καθώς και για την ανάπτυξη εργασιακής ηθικής και αίσθηση ευθύνης προς τους άλλους.
Κρατήστε ισορροπία. Για να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ του να μην αισθάνεστε σαν ATM αλλά και να μη στερήσετε στο παιδί σας τις καλές στιγμές και τα ωραία πράγματα στη ζωή, ακολουθήστε τα εξής:
• Καθιερώστε ένα εβδομαδιαίο επίδομα και παραμείνετε σε αυτό. Το πόσο θα είναι εξαρτάται από εσάς, αλλά συζητήστε το με το έφηβο παιδί σας για να δείτε τις ανάγκες του.
• Όλα ή τίποτα. Οι δυο σας συναποφασίζετε την σειρά από δουλειές και ευθύνες που θα πρέπει να εκπληρώσει, προκειμένου να πάρει το επίδομα.
• Αν το σύστημα “επιδόματος” δεν είναι για σας, γίνεται ο κύριος “εργοδότης” του παιδίου σας και βρείτε του δουλειές στο σπίτι για να κάνει ή δείτε αν φίλοι, γείτονες κι οικογένεια μπορούν να του προσφέρουν “εργασία”- καθάρισμα κήπου, πλύσιμο του αυτοκινήτου, βόλτα του σκύλου, babysitting.
• Συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε έναν μηνιαίο προϋπολογισμό. Κάντε μια λίστα: Ποιος πληρώνει για τι;
Είναι λογικό να κάνει δουλειές «του ποδαριού» για να βγάλει λεφτά, αλλά για τι θα πρέπει να “υποχρεωθεί” να πληρώσει; Πότε θα βγάλει το πορτοφόλι του και πότε εσείς το δικό σας; Κάνετε μια λίστα σκεπτόμενη τις επιθυμίες του παιδιού τις οποίες θα μοιράσετε σε δύο στήλες: "Τι πληρώνει ο γονέας" και "Τι πληρώνει το παιδί". Νέα παπούτσια; Γονέας. Σοκολάτες; Παιδί. Απλό...
Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr