Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/4/15

Έξαρση της χολέρας στην Αϊτή

Έξαρση της χολέρας στην Αϊτή



Αξιωματούχοι στην Αϊτή αναφέρουν έξαρση των κρουσμάτων χολέρας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, που συνεχίστηκαν τους πρώτους τρεις μήνες αυτής της χρονιάς, καθώς η πρόωρη έναρξη της περιόδου των βροχών ανησυχεί πολύ τους εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Ως την 28η Μαρτίου, το υπουργείο Υγείας της Αϊτής είχε επιβεβαιώσει τουλάχιστον 11.721 κρούσματα χολέρας—έναν αριθμό αυξημένο κατά 300% και πλέον σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

“Τον περασμένο Μάιο δεν αναφέρονταν παρά ελάχιστα κρούσματα χολέρας. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι, νομίζοντας ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την εξάλειψη” του νοσήματος στη χώρα, σχολίασε ο Όλιβερ Σουλτς, επικεφαλής του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Αϊτή.
“Αλλά κατόπιν, η δεύτερη κορύφωση την περίοδο Νοεμβρίου-Οκτωβρίου ήταν πολύ πιο ραγδαία από ό,τι είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια”, πρόσθεσε ο Σουλτς.
Η Αϊτή έχει δύο περιόδους βροχών, που τείνουν να προκαλούν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της χολέρας, η οποία μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένο νερό, ή της πόσης του: η πρώτη διαρκεί από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, και η δεύτερη, η οποία συμπίπτει με την περίοδο των κυκλώνων, διαρκεί από τα τέλη του καλοκαιριού ως τον Νοέμβριο.
“Ο κόσμος είχε σταματήσει να μιλάει για τη χολέρα, νόμιζα ότι δεν είχαμε πια χολέρα στη χώρα”, είπε ένας Αϊτινός ο οποίος εισήχθη σε ένα κέντρο νοσηλείας αφού διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί, την περασμένη εβδομάδα.
Τον περασμένο μήνα, η Αποστολή του ΟΗΕ για τη Σταθεροποίηση της Αϊτής (MINUSTAH) ζήτησε να συγκεντρωθεί ένα ποσό ύψους 36,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα αντιμετώπισης της χολέρας τα επόμενα δύο χρόνια. Το ποσό αυτό υπολογίστηκε όμως βάσει της υπόθεσης ότι μόνο 28.000 άνθρωποι πρόκειται να μολυνθούν φέτος, ένας αριθμός υποπολλαπλάσιος εκείνου που είχε καταγραφεί στο αποκορύφωμα της επιδημίας, το 2011, όταν είχαν μολυνθεί πάνω από 350.000 πολίτες.
Η Αϊτή κατατάσσεται πλέον στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα ύποπτα κρούσματα χολέρας. Πάνω από 8.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη μόλυνσή τους από το νόσημα· 52 μόνον τον περασμένο Δεκέμβριο, ήδη 113 φέτος. Αφότου εμφανίστηκε στη χώρα, το 2010, πάνω από 731.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από χολέρα, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας.
Δεν είχε υπάρξει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα χολέρας στην Αϊτή πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του 2010, η οποία πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τα λύματα μιας βάσης του ΟΗΕ που επάνδρωνε προσωπικό από το Νεπάλ. Τα λύματα κατέληγαν σε έναν ποταμό τα ύδατα του οποίου οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν για να κάνουν μπάνιο, για να πλένουν ρούχα—και για να πίνουν.
Μια οργάνωση ακτιβιστών η οποία εδρεύει στη Βοστόνη, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία στην Αϊτή (IJDH), έχει υποβάλει αγωγή εναντίον του ΟΗΕ, απαιτώντας να αναλάβει να βελτιώσει τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, να αποζημιώσει τα θύματα και να ζητήσει συγγνώμη από τους κατοίκους της Αϊτής.
Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη απέρριψε την αγωγή αυτή τον Ιανουάριο. Η οργάνωση έχει ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έχει ζητήσει να συγκεντρωθεί ένα ποσό ύψους 2,2 δισεκ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί μια 10ετής εκστρατεία για την εξάλειψη της χολέρας, την οποία είχε εγκαινιάσει τον Δεκέμβριο του 2012, μαζί με τους προέδρους της Αϊτής και της γειτονικής Δομινικανής Δημοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ