Σελίδες

Thessaloniki video tour

2/10/14

Yποχώρησε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης

Yποχώρησε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης



Στο 0,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2014, από 0,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού που καταγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2014 (0,3%), οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών ενέργειας κατά (-2,4%), έναντι μείωσης (-2%) τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,1% , έναντι 1,3% τον Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, οι τιμές σημείωσαν μικρή άνοδο κατά 0,2%, μετά από μείωση κατά (-0,3%) που είχαν καταγράψει τον περασμένο Αύγουστο.

Πριν από ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2013, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είχε διαμορφωθεί στο 1%.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, το επίπεδο του 0,3% στο οποίο διαμορφώνεται ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2009, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για είσοδο της ευρωζώνης σε περίοδο αποπληθωρισμού (φαύλος κύκλος μείωσης των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες και μείωσης των μισθών).
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι η επίβλεψη της σταθερότητας των τιμών και η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα κοντά και λίγο πάνω του 2%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τους κινδύνους και τις προοπτικές του πληθωρισμού και πως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πρόσθετα, μη συμβατικά μέτρα.