Σελίδες

Thessaloniki video tour

25/10/14

Μπορώ να καταλάβω από το σεξ πόσο θα διαρκέσει η σχέση μας;



Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει καλή σχέση, χωρίς ανάλογα καλό σεξ. Ίσως η παρεξήγηση γίνεται στο τι εννοούμε καλή σχέση και τι εννοούμε καλό σεξ. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο και πολλές ερωτικές σχέσεις δημιουργούνται, επιβιώνουν και τελειώνουν σ’ ένα χώρο που ήταν και είναι πάντα γκρι, σε επίπεδο ποιότητας σχέσης και σεξουαλικότητας.

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας - Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου 

Άλλωστε η εκτίμηση έχει πάντα έναν έντονα υποκειμενικό χαρακτήρα κι αυτό διαπιστώνεται εύκολα στις συζητήσεις με το σεξολόγο, όταν οι άνθρωποι εκφράζουν την άποψή τους για την ποιότητα της σχέσης και τη σεξουαλική τους ζωή, διαπιστώνοντας ότι ο/η σύντροφός τους έχει τελείως διαφορετική άποψη από εκείνους!

Θα πρέπει να σημειώσουμε από την αρχή ότι πολλά ζευγάρια καταφεύγουν στους ειδικούς για πρόβλημα στο σεξ, ενώ το τελευταίο έχει σαν αιτία ή υποκρύπτει ένα πρόβλημα σχέσης.

Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο είναι το ότι πολλά ζευγάρια αρνούνται να παραδεχτούν προβλήματα στη σχέση τους, ακόμα και αν αυτά είναι προφανή, μπροστά στο φόβο να χαλάσουν μια σχέση ή ένα γάμο. Τους ενώνει και τους συντηρεί η φροντίδα των παιδιών, οι οικονομικές ανάγκες του καθενός, οι ανασφάλειες στη ζωή, το βόλεμα, οι προσφορές του άλλου ή κάποια κοινά ενδιαφέροντα.

Η έννοια της αγάπης διαγράφεται επίσης σαν αρκετά υποκειμενική και τα χαρακτηριστικά και οι εκδηλώσεις της επίσης υποκειμενικά. Υπάρχει άραγε καλή σχέση και αγάπη χωρίς ενδιαφέρον για τις ανάγκες του άλλου; Υπάρχει αγάπη χωρίς συμμετοχή στα προβλήματα του άλλου; Ή μήπως υπάρχει αγάπη όταν όλα ρυθμίζονται από τα αυστηρά «θέλω» του ενός; Υπάρχει τέλος αγάπη χωρίς σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου; 

Ένα άλλο βασικό στοιχείο στα προβλήματα σχέσης είναι η αδυναμία διαπραγμάτευσης. Πολλά ζευγάρια αποφεύγουν ή δεν ξέρουν να συζητούν μεταξύ τους. Έτσι οι διαφορές και τα προβλήματα παγιώνονται στη σχέση, που κατά τα άλλα είναι καλή! Ο καθένας φτιάχνει το δικό του φρούριο, στο οποίο κατοικεί μόνος του, ενώ ο άλλος σύντροφος κατοικεί στο διπλανό φρούριο, μόνος του ή με την υπόλοιπη οικογένεια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η συνέπεια του κακού σεξ είναι αναμενόμενη ή δεδομένη.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που μια καλή ερωτική σχέση συνδυάζεται με σοβαρά προβλήματα στο σεξ. Τα προβλήματα ερωτικής επιθυμίας παραπέμπουν συνήθως σε μια κακή σχέση. Χωρίς ερωτική επιθυμία όμως το σεξ γίνεται μόνο του προβληματικό και δεν πρέπει να απορούμε γιατί οι επιδόσεις μας πέφτουν χωρίς αυτή. 

Προβλήματα στύσης και εκσπερμάτισης βιώνουν συχνά άντρες με κακή συναισθηματική σχέση, όπως και άντρες που δεν κατάφεραν ποτέ να δεσμευτούν σε μία μακροχρόνια σχέση. Οι τελευταίοι δυσκολεύονται συνήθως να αντιληφθούν τη δυσκολία που τους παρέχει η αδυναμία αυτή σε σχέση με την ποιότητα του σεξ και συνήθως επιμένουν ότι οφείλονται στον παράγοντα τύχη. Η επιστήμη όμως απαντά ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο σε επίπεδο σεξ και σε επίπεδο σχέσης.

Τα προβλήματα ανοργασμίας και χαμηλής ικανοποίησης στο σεξ είναι συχνά στις γυναίκες που βιώνουν μια κακή ερωτική σχέση στα πλαίσια μιας κακής ή μέτριας συναισθηματικής σχέσης. 

Υπάρχει όμως βοήθεια για τα ζευγάρια που βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες; Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να πει κανείς είναι ότι οι βασικές προϋποθέσεις για τη λύση αυτών των προβλημάτων είναι δύο. Η πρώτη είναι να υπάρχει προσωπικό και ειλικρινές κίνητρο από τον καθένα για λύση του προβλήματος. Δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι μια επαρκής νοημοσύνη, Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι θα πρέπει αρχικά να αναγνωρίσουμε και να παραδεχτούμε το πρόβλημα. Ας έχουμε επίσης υπόψη μας ότι όλα τα προβλήματα δεν λύνονται με ένα μαγικό χαπάκι!

Ας προχωρήσουμε λοιπόν αρχικά με μία ειλικρινή συζήτηση με το σύντροφό μας κι ας βάλουμε αυστηρά χρονικά όρια για τη λύση του προβλήματος, για τα οποία θα δεσμευτούμε μαζί με το σύντροφό μας.


Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης
Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου :