Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/7/14

Μειωμένη η παραγωγή σταφίδας λόγω περονόσπορου




Μειωμένη κατά 10% τουλάχιστον αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή Κορινθιακής σταφίδα στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας, σύμφωνα με...
τις πρώτες εκτιμήσεις της Ομάδας Παραγωγών, που βρίσκεται σε αναμονή για την υπογραφή της σύμβασης με μεταποιητή.

Φέτος οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με τον περονόσπορο και άλλους ιούς που έχουν πλήξει το προϊόν και φυσικά δεν γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί ο καιρός μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει και ο τρύγος.

Τους «καίει» η τιμή

Όπως ανέφερε στο patrisnews.com το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ.Χρήστος Βαλιανάτος, πέρυσι η Ομάδα συγκέντρωσε 1000 τόνους σταφίδας, ωστόσο φέτος δεν θα αγγίξει αυτό το νούμερο, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη η παραδοτέα ποσότητα.

Το τι μέλλει γενέσθαι με την Κορινθιακή σταφίδα και κυρίως το τι πρόκειται να γίνει με την υπογραφή της σύμβασης που «καίει» τους παραγωγούς, καθώς αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η τιμή πώλησης του προϊόντος, είναι θέματα που θα συζητηθούν εκτενώς στη Γενική Συνέλευση της Ομάδας Παραγωγών την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης θα διανεμηθούν στους δικαιούχους και τα δελτία αποστολής, για να μπορέσουν να παραλάβουν τα πανιά και τα δίκτυα που δικαιούνται.

Η συνέλευση επρόκειτο να γίνει προχθές το βράδυ, ωστόσο αναβλήθηκε ελλείψει απαρτίας.

Από Δευτέρα η εισκόμιση τομάτας

Μεταξύ των θεμάτων της συνέλευσης είναι και το θέμα της βιομηχανικής τομάτας, καθώς ξεκινά η συγκομιδή και φέτος αναμένεται μία αύξηση της τάξεως του 10%.

Πέρυσι ο νομός Ηλείας είχε παραδώσει 85.000 τόνους τομάτας και φέτος αναμένεται να παραδώσει πάνω από 90.000 τόνους.

Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο εάν τελικά το εργοστάσιο επεξεργασίας τοματοπολτού «Κύκνος» από αύριο Πέμπτη 17 Ιουλίου, καθώς οι τοματοπαραγωγοί είναι επιφυλακτικοί λόγω καιρικών συνθηκών. Εάν τελικά δεν ανοίξει αύριο, θα ξεκινήσει την λειτουργία του την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιουλίου, όπως έχει προγραμματιστεί και για το εργοστάσιο Unilever (ΕΛΑΪΣ).

Προβλήματα με το καρπούζι

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης αναμένεται να συζητηθούν και τα προβλήματα που αφορούν την καλλιέργεια καρπουζιού και δεν αποκλείεται η Ομάδα Παραγωγών να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε αυτό τον τομέα.

Φέτος μεγάλες ποσότητες καρπουζιού καταστρέφονται στα χωράφια καθώς έμειναν απούλητες λόγω του ότι υπήρξε υπερπαραγωγή. Με δεδομένο ότι τα προβλήματα στην καλλιέργεια είναι πολλά, πληθαίνουν οι φωνές για πιο οργανωμένη προώθηση του προϊόντος και είναι ένα θέμα που το βλέπει θετικά και η Ομάδα Παραγωγών, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις μετά τη Γενική Συνέλευση.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, θα ανακοινωθεί η έκθεση του ορκωτού λογιστή για το έτος 2013, θα συζητηθούν τα νέα δεδομένα σύμφωνα με το Νόμο 4015/14 για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τη δυνατότητα της Ομάδας Παραγωγών να συμμετάσχει σε ΑΣΕ, ενώ θα συζητηθεί και η τροποποίηση του καταστατικού.

Μαρία Καραμπάτση