Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/4/14

Η φροντίδα των πρώτων δοντιών του μωρού σας




Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να φροντίζετε τα δόντια του παιδιού σας.
Η χρήση της οδοντόβουρτσας συνιστάται με το που εμφανιστεί κάποιο δόντι...

Ωστόσο, αν φοβάστε να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα, μπορείτε να σκουπίσετε τα δόντια και τα ούλα του μωρού σας με ένα βρεγμένο πανάκι.

Όταν εξοικειωθείτε, αρχίστε να χρησιμοποιείτε μια παιδική οδοντόβουρτσα: καθαρίστε του εσείς τα δόντια (διαβάστε παρακάτω) μετά το πρωινό και πριν τον ύπνο.

Η φροντίδα των πρώτων δοντιών (νεογιλοί) διασφαλίζει ότι τα μόνιμα δόντια που θα αποκτήσει γύρω στην ηλικία των έξι ετών θα είναι στη σωστή θέση και τα ούλα υγιή. Επιπλέον, θα μάθετε στο παιδί σας καλές συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής του.
Όσο πιο διασκεδαστική κάνετε τη διαδικασία του καθαρισμού των δοντιών, τόσο πιο συνεργάσιμο θα είναι το παιδί σας. Παριστάνοντας τον οδοντίατρο, καθαρίζοντας και τα δικά σας δόντια μαζί του, φτύνοντας το νερό στο νιπτήρα σαν παιχνίδι - όλα αυτά βοηθούν.

Πώς να καθαρίσετε τα δόντια του μωρού σας
1. Βρέξτε ένα καθαρό μαντίλι. Καθίστε το μωρό στην αγκαλιά σας. Τυλίξτε το μαντίλι γύρω από το δάχτυλό σας και τρίψτε ελάχιστη ποσότητα (στο μέγεθος ενός μπιζελιού) φθοριούχου οδοντόκρεμας. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα αν δεν αρέσει στο παιδί σας ή αν θέλει να τη φάει, αλλά αν τη χρησιμοποιήσετε επιλέξτε μια μάρκα κατάλληλη για μικρά παιδιά.
2. Τρίψτε το δάχτυλό σας πάνω στα ούλα και τα δόντια του παιδιού σας. Αφήστε το να φτύσει στο νιπτήρα αν θέλει να σας μιμηθεί.

Τι προκαλεί την τερηδόνα;
Η τερηδόνα προκαλείται όταν τα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά μέσα στο στόμα συνδυάζονται με τη ζάχαρη και δημιουργούν οξέα που φθείρουν σταδιακά την εξωτερική σκληρή επικάλυψη των δοντιών. Τα γλυκά, όπως τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, αυξάνουν τον κίνδυνο για τερηδόνα, ιδίως αν καταναλώνονται ανάμεσα στα γεύματα - κάτι που σημαίνει ότι τα δόντια είναι σχεδόν συνέχεια εκτεθειμένα στη ζάχαρη. Δώστε στο παιδί σας υγιεινά σνακ, όπως τυρί και καρότα σε μπαστουνάκια ή αποξηραμένα φρούτα. Σπανίως δώστε του γλυκά, ως κέρασμα, και βουρτσίστε αμέσως τα δόντια του.
..........................
Επίσκεψη στον οδοντίατρο Το να εξοικειωθεί το παιδί σας με τον οδοντίατρο, πολύ πριν χρειαστεί την οποιαδήποτε θεραπεία, είναι μια καλή ιδέα. Μπορεί να επισκεφθεί τον οδοντίατρο πριν ακόμα αποκτήσει ένα πλήρες σύνολο δοντιών. Έτσι, θα μπορέσει να συνηθίσει τους θορύβους, τις οσμές και το περιβάλλον καθώς και να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές του επισκέψεις. Αν το παιδάκι σας δείχνει φοβισμένο, καθίστε στην καρέκλα και πάρτε το στην αγκαλιά σας για να του εξηγήσετε σε τι χρησιμεύει ο εξοπλισμός.

Από την ηλικία των δυόμισι περίπου ετών, θα πρέπει να επισκέπεται τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες. Ο οδοντίατρος θα σας συμβουλεύσει για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να περιποιείται τα δόντια του. Γι' αυτό είναι καλό να τον επισκέπτεστε ακόμα και αν είστε βέβαιη ότι τα δόντια του παιδιού σας είναι υγιή. Όσο για την τερηδόνα, πρέπει οπωσδήποτε να εντοπίζεται εγκαίρως.
hamomilaki.blogspot.gr