Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/13

Αγις Κυνηγόπουλος: Εγώ έφερα τον Γκάλη στην Ελλάδα

Λεπτομέρειες και παρασκήνια, που ίσως κανείς δεν γνώριζε, για την έλευση του Νίκου Γκάλη στην Ελλάδα αποκάλυψε ο Αγις Κυνηγόπουλος. Τριάντα πέντε χρόνια μετά...
το φίλαθλο κοινό έμαθε πως πολιτογραφήθηκε Ελληνας ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας και πως τελικά φόρεσε την φανέλα του Αρη.
Ο πρώην αρχηγός των εθνικών ομάδων μπάσκετ και αντιπρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, Αγις Κυνηγόπουλος εξήγησε το ρίσκο που πήρε για να κάνει το ταξίδι από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ο «Νικ».
«Βρέθηκα εκείνη την εποχή με τον τότε πρόεδρο του Αρη και βουλευτή, Μενέλαο Χατζηγεωργίου, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία"'. Εκεί συναντήσαμε τυχαία τον βουλευτή Δημήτρη Βρεττάκο, ο οποίος κρατούσε δυο ξένα περιοδικά και αφού μου τα έδωσε μου είπε: "Αγι, ρίξε μια ματιά, θα δεις έναν απίστευτο μπασκετμπολίστα που θα κάνει την επανάσταση. Μπορείτε να τον πάρετε, ανέλαβε εσύ την υπόθεση". Ως Α' αντιπρόεδρος της ΕΟΚ απέφυγα να αναμιχθώ, αλλά ενημέρωσα τον κ. Χατζηγεωργίου, που εισηγήθηκε στη διοίκηση την απόκτηση του Νίκου Γκάλη. Ο Αρης αποφάσισε να στείλει στις ΗΠΑ τον Τσιλιγγαρίδη για να φέρει τον Γκάλη και πρέπει να τονιστεί ότι ήταν αξιέπαινος, αφού έκλεισε τη συμφωνία χωρίς να γνωρίζει την γλώσσα! Ο Γκάλης όμως αν και ήταν Ελληνας, από γονείς που κατάγονταν από τη Ρόδο, είχε αμερικάνικο διαβατήριο. Απαιτούνταν πάνω από δύο χρόνια για να αγωνιστεί στην Εθνική και τότε ανέλαβα δράση», θυμάται ο Αγις Κυνηγόπουλος και συνεχίζει: «Πήγα στην Κοινότητα Τριλόφου, όπου ο κοινοτάρχης ήταν φίλος μου και πήρα ένα πιστοποιητικό που έλεγε πως ο Νικόλαος Γεωργαλής γεννήθηκε στον Τρίλοφο. Μετά, πήγα σε γνωστό μου Ενομοτάρχη στο Γ' Αστυνομικό Τμήμα, ο οποίος μου έδωσε βεβαίωση που υπείχε θέση ταυτότητας. Και αφού τα έκανα όλα αυτά πήγα στον τότε γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Κώστα Παπαναστασίου, με τον οποίο δώσαμε αγώνες για τη δημιουργία της ΕΟΚ και ζήτησα διαβατήριο μίας χρήσεως. Κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο και τον ζήτησε ο Υπουργός εκτάκτως. Φεύγοντας, είπε στον υπάλληλο "δώσε στον κ. Κυνηγόπουλο ότι σου ζητήσει" κι έτσι πήρα το διαβατήριο του Γκάλη. Θα μπορούσα βέβαια να πάω φυλακή, αλλά έτσι έπαιξε στην Εθνική ο Γκάλης».
-Τι αντίκτυπο είχαν αυτές οι αποκαλύψεις; Τι σας λένε πια γνωστοί και φίλοι;
«"Επιτέλους μάθαμε την αλήθεια". Αυτό μου λένε όλοι. Γιατί όλοι γνώριζαν ότι ο Τσιλιγγαρίδης έφερε τον Γκάλη, αλλά δεν ήξεραν ποιος τον ανακάλυψε και με ποιο τρόπο εκδόθηκε το διαβατήριο για να παίξει στον Αρη και την Εθνική. Αν δεν έδινα τα στοιχεία και τα περιοδικά του Βρεττάκου, ο Γκάλης δεν θα είχε έρθει στην Ελλάδα. Εγώ έφερα τον Γκάλη, τον έκανα διεθνή και κινδύνευσα με φυλακή. Το ίδιο έγινε και με τον Γιάννη Ιωαννίδη».
-Δηλαδή;
«Ημουν αρχηγός των εθνικών ομάδων και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. Και έκανα προπονητή της Εθνικής ομάδας τον Γιάννη Ιωαννίδη παρά τις απαγορευτικές διαταξεις του Αθλητικού Νόμου, που δεν επέτρεπε σε μόνιμο κάτοικο εκτός Αθηνών να γίνει προπονητής στην Εθνική Ελλάδας. Το ίδιο ίσχυε και για μένα. Απαγορευόταν να γίνω πρόεδρος και γι΄ αυτό ήμουν αντιπρόεδρος. Αλλά έκανα τον Ιωαννίδη προπονητή και τα... άκουσα από τις εφημερίδες, αφού όλοι οι παίκτες ήταν από τη Θεσσαλονίκη, μόνο ο Πετρόπουλος ήταν από την Πάτρα. Τότε έγραψαν ότι μόνο... καθαρίστρια δεν πήρα από την Θεσσαλονίκη στην Εθνική ομάδα».
-Ποιες είναι όμως οι σχέσεις σας σήμερα με τον Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Ιωαννίδη;
«Γι΄αυτούς έχω πεθάνει. Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο».
Συνέντευξη: Παναγιώτης Γκαμπράνης για τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής