Πρόσθετα τροφίμων από απόβλητα ελαιουργείων, τους γνωστούς κατσίγαρους, δημιούργησε ένας νέος επιστήμονας, χημικός από τα Χανιά.
Ο Χάρης Γαλανάκης κέρδισε το 1ο βραβείο σε επιστημονικό διαγωνισμό. Ηδη το προϊόν του χρησιμοποιείται από σουηδική εταιρεία για παραγωγή Μέρος του προϊόντος των φαινολών που παρήγαγε χρησιμοποιείται ήδη σε σοκολάτες που περιέχουν αντιοξειδωτικά και κυκλοφορούν στη σουηδική αγορά. Επίσης, ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του καινοτόμου αυτού προϊόντος έχουν δείξει ελληνικές βιομηχανίες καλλυντικών.
Πρόκειται για τον Χάρη Γαλανάκη, ο οποίος για την έρευνά του κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενθάρρυνση και Υποστήριξη Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων για Ερευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) στη Βιομηχανία / R&D Industry, (MED 2007-13)».
Η βράβευση του Χάρη Γαλανάκη έγινε προχθές σε συνάντηση ερευνητών και επιχειρηματιών με θέμα την έρευνα και καινοτομία στον τουρισμό, τη γεωργία, το περιβάλλον, την ενέργεια και την πληροφορική, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και τον Τομέα Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων του ΤΕΙ Κρήτης.

Πράσινη και φθηνή μέθοδος
Ακολουθεί εν θερμώ εκχύλιση παρουσία αιθανόλης και οξέος, για την περαιτέρω διαλυτοποίηση των πηκτινών στην υδατική φάση και τη μετατροπή της ελαιοευρωπεΐνης σε υδροξυτυροσόλη. Κατόπιν τα επεξεργασμένα απόβλητα εμβαπτίζονται σε συμπυκνωμένη αιθανόλη, δημιουργώντας ένα μείγμα δύο φάσεων: ενός αιθανολικού διαλύματος πλούσιου σε φαινόλες και ενός αδιάλυτου υπολείμματος πλούσιου σε εδώδιμες ίνες (πηκτίνη)».
Οπως τόνισε, «οι φαινόλες προτείνονται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων (π.χ. ως πρόσθετο σε γιαούρτια και ανθρακούχα νερά) και τη συντήρηση ευπαθών προϊόντων, ενώ η πηκτίνη προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο λίπους σε προϊόντα κρέατος για τη μείωση της προσρόφησης ελαίου κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος αυτών».

«Η πιλοτική επεξεργασία των αποβλήτων ελαιουργείου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα κατά το ήμισυ στο οινοποιείο Πνευματικάκη, στον Δραπανιά Κισσάμου, και στη συνέχεια στην εταιρεία SwePharm, στο Λουντ της Σουηδίας, όπου επεξεργαστήκαμε δύο τόνους αποβλήτων και παράχθηκε εκχύλισμα 40 κιλών. Μέρος του προϊόντος των φαινολών χρησιμοποιείται ήδη ως πρόσθετο σε σοκολάτες που περιέχουν αντιοξειδωτικά και διατίθενται στη σουηδική αγορά, ενώ παράλληλα διερευνάται η χρησιμοποίησή του ως συντηρητικού σε προϊόντα αρτοποιείου και καλλυντικά, σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες».
Στον ίδιο διαγωνισμό, το 2ο βραβείο κέρδισαν, από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), ο αναπλ. καθηγητής Γεώργιος Κυριακίδης και ο δρ Βασίλης Μπίνας για την «Ομάδα Διαφανών Αγώγιμων Οξειδίων», ενώ το 3ο βραβείο, επίσης από το ΙΤΕ, ο δρ Αλέξανδρος Ρονιώτης για την έρευνά του με θέμα «Πολυεπίπεδη ανάδειξη των παραλιών της Κρήτης».