Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/7/11

Mείωση πάνω από 30% στις εκπομπές CO2


Η Sony Corporation ανακοίνωσε ότι πέτυχε –και σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε– τους περισσότερους από τους στόχους που είχε θέσει στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου περιβαλλοντικού της σχεδιασμού, με το όνομα «Green Management 2010» (“GM2010”).
Σε αυτούς τους στόχους περιλαμβανόταν και η μείωση πάνω από 30% στις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα στις εγκαταστάσεις και υποδομές της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, σε σύγκριση με τα επίπεδα εκλύσεων κατά το οικονομικό έτος 2000. Το περιβαλλοντικό σχέδιο GM2010 της Sony ξεκίνησε το 2006, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες της εταιρείας σε μια πενταετία, μεταξύ των οικονομικών ετών 2006 - 2010. Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών πιστοποιήθηκαν και επαληθεύθηκαν από ανεξάρτητη αρχή.

Μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Στο πλαίσιο του GM2010, τέθηκε μια σειρά από στόχους για τη μείωση έκλυσης των λεγόμενων αερίων του θερμοκηπίου, αυτών δηλαδή των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μέσα από την εφαρμογή διαφόρων καινοτόμων πρωτοβουλιών, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, η Sony πέτυχε να μειώσει τις εκπομπές CO2(*1) από τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της, στους 1,53 εκατομμύρια τόνους μέσα στο οικονομικό έτος 2010. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση της τάξης του 31%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του οικονομικού έτους 2000, και υπερκαλύπτει τον αρχικό στόχο του 7% που είχε τεθεί στην αρχή του σχεδίου GM2010. Στις πρωτοβουλίες της Sony περιλαμβάνεται η χρήση εναλλακτικών υλικών για την αντικατάσταση κάποιων που η βιομηχανική κατεργασία τους επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου, και η μείωση των εκλύσεων CO2 που έχουν σχέση με την κατανάλωση ενέργειας. Το τελευταίο επιτυγχάνεται μέσω της εγκατάστασης εξελιγμένων ενεργειακών συστημάτων στα γραφεία και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Sony σε όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν βελτιστοποιηθεί από τους ειδικούς στην εξοικονόμηση ενέργειας της Sony ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτικά στο μέγιστο. Η Sony έπαιξε επίσης αποφασιστικό ρόλο στην καθιέρωση του συστήματος πιστοποίησης χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Green Power Certification System) στην Ιαπωνία, παραμένοντας ένας από τους κύριους χρήστες του.

(*1) Συνολικό άθροισμα από άμεσες και έμμεσες εκλύσεις
- Άμεσες εκλύσεις: Εκλύσεις από λέβητες καύσης, φούρνους, οχήματα, κ.λπ., τα οποία η Sony κατέχει ή λειτουργεί.
- Έμμεσες εκλύσεις: Εκλύσεις εκτός των εγκαταστάσεων και υποδομών της Sony, οι οποίες όμως χρεώνονται στην εταιρεία, όπως για παράδειγμα αυτές που αντιστοιχούν στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει η εταιρεία.

Επίτευξη άλλων στόχων (σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2000):

-Παραγωγή αποβλήτων/απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις – μείωση 54% (στόχος 40%)
-Χρήση νερού στις εγκαταστάσεις – μείωση 41% (στόχος 20%)
-Εκλύσεις από Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (VOC) στις εγκαταστάσεις – μείωση 35% (στόχος 40%)
-Οι ημιαγωγοί είναι ο κύριος τομέας της παραγωγής στον οποίο χρησιμοποιούνται ακόμη VOC. Με την παραγωγή ημιαγωγών να αυξάνεται συνεχώς, είναι δύσκολο να αντικατασταθούν κάποιες VOC, ενώ άλλες εκλύουν τόσο χαμηλά επίπεδα αερίων, και αποδείχθηκε ότι η αντικατάστασή τους με εναλλακτικές ουσίες είναι δύσκολη, τόσο από τεχνική, όσο και από οικονομική άποψη. Η Sony θα συνεχίσει προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκλύσεων από VOC, λαμβάνοντας και επιπρόσθετα μέτρα, όπως η εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας VOC.
-Ετήσια κατανάλωση ενέργειας των προϊόντων – επιτεύχθηκε το 100% των στόχων σε κάθε κατηγορία προϊόντων
-Για παράδειγμα, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας για τα βασικά μοντέλα(*2) LCD τηλεοράσεων “BRAVIA™” μειώθηκε κατά 30% περίπου μεταξύ του 2008 και του 2010, ενώ η αντίστοιχη ετήσια κατανάλωση των βασικών μοντέλων(*3) “Blu-ray Disc™” recorder της Sony, μειώθηκε κατά 50% περίπου την ίδια περίοδο.

(*2) Σύγκριση μεταξύ μοντέλων σειρών “BRAVIA” V1 (2008) και EX700 (2010) (και τα δύο μοντέλα των 40” και 46” ιντσών). Οι υπολογισμοί έγιναν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ορθολογικής χρήσης ενέργειας, στην Ιαπωνία, κατά τη στιγμή της πώλησης.

(*3) Σύγκριση μεταξύ των μοντέλων BDZ-T55 (2008) και BDZ-AT300S (2010). Οι υπολογισμοί έγιναν σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν καθοριστεί από την Japan Electronics and Information Technology Industries.



zougla.gr